2010. február 16., kedd

Egy nem túl átlagos torta

Tortát sütöttem, Adrinak, akit gimi óta a barátnőm. Mivel nem egy átlagos ember, meg ugye ismerem is jól...:) egy elég különleges, szülinapi tortát találtam ki neki. Szepynél olvastam, a tészta színezéséről, ami rögtön megnyerte a tetszésemet, mivel, pont volt itthon színezék meg is született a fejemben  ez a recept. Még karácsonyra vettem az ételfestéket, (több évi keresés után), hogy majd a mézeskalácsházakat, szép színes habbal fogjuk Eszterrel kidíszíteni, de időhiány miatt nem jutottunk addig el. 

Tudom sokak számára egészségtelen, és természetellenesnek hat, de egyszer egy évben megengedheti magának az ember. 

Figyelmeztetek mindenkit aki olvassa az oldalt, hogy olyan képek következnek, amelyek megzavarhatják a nyugalmat, és persze 12 éven aluli gyermekek, csakis anyukájuk kezét fogva nézhetik a következő képeket. :))))))

Erre a mondatra azért van szükség, mert aki eddig látta a képeket, rögtön azzal nyitott, hogy: "fúúúújjjj", miközben erre is igaz : "ronda, de finom".

Hozzávalók
- 10 tojás
- 10 ek. porcukor
- 10 ek. liszt
- 1 sütőpor
- 3 dkg vaníliapor + 2 ek. cukor
- 2,5 dl tej
- 2-3 dkg sütőmargarin
- sárgabarack lekvár
- zöld és piros ételfesték.
- szórócukor

Piskótát készítünk: A tíz tojást kettéválasztjuk, a sárgáját habosra verjük a tíz evőkanál porcukorra, a fehérjét, felverjük, majd óvatos mozdulatokkal (hogy a hab ne törjön nagyon), hozzáadjuk az átszitált sütőporos lisztet. 
Mikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk tetszőleges mennyiségben az ételfestéket, ezt is jól elkavarjuk.


Sütőpapírral bélelt jénaikba öntjük, 200 fokon sütjük, az első 20 percben nem nyitjuk ki a sütőajtót, mert a piskóta összeesik, a későbbiekben, teszteljük egy hústűvel, hogy megsült e rendesen.

Amikor megsült jénaiból kiborítjuk, papírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni.
Eközben, megfőzzük, a krémet: 3 dkg vaníliapudingot, 2,5 dl tejben. (Jó sűrű lesz.) A krémhez is hozzáadjuk az ételfestéket, ezt is kihűtjük. A zöld krémhez hűlés után kb 2-3 dkg sütőmargarint keverünk, hogy jobban kenhető legyen.

Hűlés után kettévágjuk, megkenjük vékonyan házi sárgabarack lekvárral, és a krémmel, majd ráborítjuk a tetejét, és egy fogpiszkáló segítségével, kirajzoljuk a kívánt formát; recés késsel vágjuk ki.
Már csak annyi a teendő, hogy az étcsokit, gőz fölött megolvasszuk egy evőkanál olajjal, és bevonjuk a tortánk tetejét. A csoki rákenése után halmozzunk "pöttyöket" a szórócukorból, rakjuk hideg helyre, s dermedés után fogyasztható is.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Az anyja, ez rohadt jó! Bocsánat, de tényleg!:)

És néha tényleg megengedett egy kis műanyag ételfesték!:)))

Azt a zöld, azért az nem semmi!:)))))

Jah, és a torta hatalmas lett, ezzel a kivágott számmal, meg a színeivel!:))))
Mit szóltak hozzá???

Fini írta...

Jajj, nagyon tetszett, és persze nagyon örült, a kedves barátném:)

Igen a zöld... na az határokat súrol a színeivel :)))

Örülök, hogy tetszik:) Köszike:)