2009. szeptember 7., hétfő

Sajtos kifli

A sajtos kifli... hmmm, egyik kedvenc sör és borkorcsolyám. Nagyon finom, könnyen elkészíthető recept. Kialakulása a teljes véletlen folytán következett be.:) Juliska, a 20 deka sajtot, nem a tésztába tette, hanem kis kockákra vágva a kifli belsejébe. Igen finom lett így. Több fajtáját kikísérleteztem már, eddig mindegyik sikert aratott.

Hozzávalók:
- 1 kg Liszt
- 7 dkg élesztő
- 6dl tej
- 2dl olaj
- 1 tojás
- 1kiskanál cukor
- Só, ízlés szerint (eredti recept 1 kanállal írja...az nekem nagyon kevés:) )

Töltéshez
1 kocka margarin( elég a fele is)
20 dkg sajt.

A lisztet egy tálba öntöm, összekavarom a sóval, közepébe kisebb lyukat csinálok, amibe beledobom a friss tojást. Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben, miután szépen felfutott a keverőtálba öntöm. Jöhet a várva várt, igen fárasztó folyamat, a dagasztás.
A dagasztás fortélyát nagymamámtól és anyukámtól tanultam. Nagyon fontos rendesen kidagasztani. Akkor kell a dagasztást abbahagyni, amikor a tészta leválik magától a kezünkről.

A tésztát letakarom egy tiszta konyharuhával, és olyan helyre rakom, ahol huzat nem éri, mert attól összeesik, várom, had keljen.

Még a kelésre várakozom, 64 darabra vágom a sajtot, és margarint is. (ezeket tányérra helyezem). Egy tojást szétválasztok.

A megkelt tésztát 8 kisebb cipóra darabolok szét. A cipókat kör alakúra nyújtom, majd nyolcadolom. (tehát a kiló lisztből 64 kifli lesz). A szeletke vastagabb részéhez teszem a sajtot, a margarinkockát, és feltekerem kifli formájúra.

Tetejüket, megkenem tojássárgájával, (amint, ha elfogyott, jöhet a tojásfehérjével kenés) picit megszórom sajttal és mehet is kicsit előmelegített sütőbe. illata, amint érződik, színe szép barnává válik, már kész is. :)

Variációk:
- tésztába szórt, őrölt bors és -kömény
-tetejére szórt egész köménymag
-füstölt-sajtos töltelék
-10 dkg sajtot lereszelve a tésztába dagasztva, a másik 10 dkg 64 kockára vágva
-virslis töltelék ( füstlit vágtam bele 0,5 cm-eseket.) Sajt és margarin ugyan úgy szükséges a belsejéhez.--Ágit és Leventét leptem meg ezzel a verzióval:)

Sok sikert:)

Nincsenek megjegyzések: