Sok-sok recept van... időm még nincsen az összeset kipróbálni, de igyekszem. :)
Kipróbáltam, azaz fejből ahogyan emlékeztem rá, megpróbáltam elkészíteni a Erdélyi csorba . Szerintem igen jól sikerült.
Hozzávalók:
- 30-40 dkg comb ( lehet bármilyen húsi)
- 2-3 db közepes méretű répa
- 1-2 db zöldség
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller
- 1 nagy vagy 2 közepes krumpli
- hagyma, fokhagyma
- lestyán, csombor, tárkony
- só, ételízesítő, pirospaprika
- 1-2 ek citrom, vagy ecet
Az egész leves, közepes méretű edényben készítettem, szerintem olyan 2,5 liternyi lehet, de majd lemérem:). Annyi zöldség van beleaprítva, hogy a kanál megáll benne.
Ennek az isteni levesnek sok változata ismert : lehet gombás, bárányhúsos, hús nélküli, tejfölös... stb.
Nagy örömmel vettem elő, a szárított tárkonyomat a polcról, ugyanis, Erdélyből hoztam még a tavasszal. (kicsit bánom, hogy nem vettem többet, mert sajnos rohamosan fogy). Ennek a tárkonynak teljesen más íze van, mint a Kotányi által csomagoltnak.
Öcsi konyhája című blogról:
"Erdélyben nagyon elterjedt fajta leves, igaz nem erdélyi származtatású. A csorba balkáni eredetében szinte mindenki megegyezik, de hogy török-e vagy román vagy netán más népek kultúrájához tartozik, abban ahányan vannak, annyiféleképpen foglalnak állást."
Csombor: (Borsikafű) káposzta, bab és zöldségételek ízesítésére használt fűszernövény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése