2010. január 25., hétfő

Karaj tepsis zöldségekkel, tejszínes gombával , sajtgolyóval és salátával

Azt szokták mondani, hogy az ön dicséret büdös... de meg kell hagyjam nagyon jól sikerült ez a sokrétű vacsora. A maradékot az esti had elpusztította, és a megfáradt gyomornak a hajnali órákban is igen jót tett...

Gyuláéknak köszönhetően nem maradt egy falatnyi sem, aminek én örülök a legjobban, mert nem kellett kidobnom, és persze mert láttam az arcukat miközben falatoztak... és igen ezért az arckifejezésekért érdemes bármennyi időt a konyhában tölteni!

Hozzávalók( 6 személyre)

- 1 kg karaj csont nélkül
- 20 dkg sajt
- 0,5 kg burgonya
- 0,5 kg sárgarépa
- 1 doboz gomba
- 2-3 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db lilahagyma
- 5 dkg zsemlemorzsa
- csombor, kakukkfű, só, bors, ételízesítő
- 4-5 ek. olaj

A karajt egy centisre leszeleteljük, kicsit megklopfoljuk, ízesítjük, sóval borssal, kevés zacsis sertéssült páccal, ezután a forrósított olajon mindkét oldalán kérget képzünk, majd öntünk hozzá 1-2 dl vizet. A lángot mérsékelve kicsit pároljuk a húst fedő alatt, majd a vizet elpárologtatva szép pirosra sütjük. Amint kivettük kevés sajttal megszórjuk, alufóliával letakarjuk, hogy ne hűljön el teljesen, még készülnek a köretek.



A gombát lecsöpögtetjük, a lila hagymát  cikkekre vágjuk, olajon pirosra sütjük, kevés kakukkfűvel fűszerezzük és hozzáadjuk a 3 dl tejszínt. Addig forraljuk, míg a tejszín besűrűsödik.

A burgonyát, sárgarépát és a fokhagymát megpucoljuk, tetszés szerint felaprítjuk. Fűszerezzük csomborral, sóval borssal, ételízesítővel, csorgatunk a tetejére egy-két evőkanálnyi olajat, és öntünk hozzá 1-1,5 dl vizet, és alufóliával lefedjük. Forró sütőben fólia alatt puhára pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

Sajtgolyóhoz a 20 dkg sajtot lereszeljük, kicsit sózzuk meg, adjunk hozzá 3-5 deka zsemlemorzsát és egy egész tojást. A sajtos masszát jól elkeverjük, formázzunk kicsi golyókat, és forró olajban süssük mogyoróbarnára.




A sajtgolyót már csak azért készítettem el, mert már több hete ki akartam próbálni, és még sült a zöldség, volt egy kis felesleges időm, mert a salátát már összeállítottam ( káposzta, hagyma, paradicsom, paprika, ecet só, kaukázusi kefír).

Sajtgolyó, nagyon jó vendégváró falatka, könnyen, kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthető.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, de helyes kis tányér lett ez. Még jó, hogy most fogok ebédelni, különben...:)

Fini írta...

Küldtem volna neked egy hasonlót, fénypostán, ha nem ebédeltél volna:)