2010. január 4., hétfő

Karácsonyi menü

Tudom, sokak számára egyértelmű, hogy hogyan kell elkészíteni a hortobágyi húsospalacsintát, vagy a töltött káposztát, de azért mégis lejegyzem ezt is, hátha valakit érdekel, hogy nálunk hogyan készülnek ezek a remek finomságok.

Nagyon szerettem volna, én is képeket szerkeszteni, de sehogy sem sikerült négy képből egyet összehozni, de hála egy segítőkész emberkének, nekem is sikerült :) Köszönöm Szepyke, a gyors segítséged!!

Igaz a képeim még koránt sem olyan profik, mint az általam olvasott gasztrobloggereké, de nekem tetszenek, és így is értékelhető képek készülnek:)

A karácsonyi menü, nagyon sok finom ételből állt. Az alapcsomag nagy részét anya készítette(húsleves, halászlé, töltött káposzta)... a többit én.:) A hortobágyi palacsinta a Hugom kívánságára készült... igaz még márciusban megígértem, hogy megfőzöm.... Jobb később, mint soha ;)

Töltött káposzta (ahogy mi készítjük)

Hozzávalók:
-1,5 nagy "löttyedt" fej savanyú káposzta
- 2 kg apró savanyú káposzta
- 1,5 kg darált hús
- 1,5 bögre rizs
- 1-1,5 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- liszt
- pirospaprika
- só, bors, őrölt kömény
- víz

A fejet leveleire szedjük, majd bekeverjük a húst: hozzáadjuk a fokhagymát, tojást, sót, borsot, őrölt köményt, langyos vizet. Még a tölteléknek valót, hagyjuk egy picit állni, azidő alatt megpucoljuk a hagymátkat, összevágjuk és üvegesre pirítjuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

Az edény alját megszórjuk apróval, majd kezdődhet a levelek töltése. Ügyeljünk a töltésnél arra, hogy a töltelék, a mozgatás hatására se bontódjon ki. Az első réteg töltelék után ismét beterítjük, apróval, majd az aprót kevés liszttel, pirospaprikával és a pirított hagymával jól elkeverjük. Ez azért szükséges, mert így összefőnek az ízek, a szaftja is elég sűrű lesz, s nem kell külön kis lábasban berántogatni. A paprikás apróra kerül a következő sor töltelék, majd ismét apró, és annyi vízzel öntjük fel, hogy kb. 5 cm-re ellepje. Kis lángon elkezdjük főzni.  Fövési idő mennyiségtől változik... nekünk olyan 3-4 óra volt.

A hortobágyi húsos palacsinta és mézes mázos csirkefalatok volt a második fogás.


Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók
- 10 db sós palacsinta
- 50 dkg darált húsból pörkölt
- 1 kis doboz tejföl

A pörköltöt leszűrjük, a visszamaradt levet sűrítjük tejföllel, és egy kis kanál keményítővel. A húshoz is adunk egy evőkanál pörköltet, majd betöltjük a palacsintába, úgy hogy a felső részébe halmozzuk 1-1,5 kanálnyit, két oldalról behajtjuk, feltekerjük, majd tepsibe helyezzük.
Tetejüket kicsit meglocsoljuk tejföllel és szép pirosra sütjük a tetejét.


A mézes-mázas csirkefalatokat már egy régebbi bejegyzésben leírtam. Nagyon-nagyon ízlett mindenkinek:) Kevés húsból, elég sok és ízletes csemege készíthető.

Biztos vagyok benne, hogy jövőre(idén) is a terítéken marad ez a remek étel.

Nincsenek megjegyzések: