2009. október 6., kedd

Mamám féle almás-pite

Tőlem nem megszokott módon, édességre lettem éhes... de nem valami bolti felfújt,  hulladékkal telerakott sütiségre. :) Így jött az ötlet, hogy drága Mamám sütijét megcsinálom, azonnal fel is hívtam. Az egészben az volt a vicces, hogy Ő is éppen ezt sütött :D. Gyorsan lediktálta fejből a receptet, és egy-két jó-tanáccsal is ellátott. Igaz volt amit kihagyott, de arra meg magamtól jöttem rá.:)

Hozzávalók
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1 kocka margarin
- 1 sütőpor
- 2 tojás sárgája
- annyi tejföl, hogy jól gyúrható legyen.

Töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- cukor
- fahéj

Az almákat meghámoztam, magházat eltávolítottam, és nagylukú reszelőn lereszeltem. A kedvenc serpenyőmben megdinszteltem, adtam hozzá kb. 3 dkg cukrot, és szórtam bele egy kevés fehéjjat is. (Mamám szerint fahajat :) ). Hideg kőre tettem, és kihűtöttem.

Még hűlt az alma, összekevertem, a hozzávalókat. (fontos hogy a száraz hozzávalókat összevegyítsük.) A margarinnal összemorzsoltam a lisztes,cukros, sütőporos egyveleget, majd kb. két evőkanál tejföllel és a két tojás sárgájával összekevertem. Két részre vettem, és deszkán elkezdtem nyújtani.

Itt jött a probléma.. ugyanis, a margarin megolvadt a tésztában és nem nagyon akaródzott kinyújtódni... szóval kinyújtottam, addig amíg a tészta egedte, majd áthelyeztem a tepsibe, ahol méretre igazítottam kézzel :)))).
Erre rákentem az almát, és befedtem a maradék tésztával. A "fedő" tésztával már jobban jártam, mert valahogy jobban sikerült elnyújtani és csak keveset kellett "tapogatni", hogy megfelelő méretű legyen.
Tetejét, megkentem a kimaradt tojásfehérje egy részével, igaz Mamám tojás sárgáját mondott, de nem volt kedvem felütni feleslegesen még egy tojást. A kenés után megszurkáltam villával, és előmelegített sütőbe toltam. Addig kell sütni, még a teteje is szép gesztenye barna legyen.(Olyan 35-40 perc 200 fokon)

Szerintem érdemes megvárni, hogy kihűljön, s csak utána felszeletelni és megszórni porcukorral.



Nem egy túl egyszerű elkészíteni, de gondolom ebben is a "gyakorlat teszi a...". Nekem 1,5 órámat vette igénybe, de megérte. Még szerencse, hogy inkább a "sósságokat" szeretem, mert ezekkel az édességekkel annyi baj van .:D.

Nincsenek megjegyzések: