2011. október 3., hétfő

Erdélyi rakott káposzta

Már többször is írtam, hogy nem vagyok az a nagy "receptbetartó" személy.... bár néha, azért megpróbálom pontosan ugyan úgy elkészíteni, mint ahogyan az le van írva. A következő finomság az, amelyet nem kellett volna recept szerint elkészíteni. Nem lett nagyon rossz, viszont ennél sokkal finomabbnak kellett volna lennie. S mivel, nem szeretem a kudarcokat, a múlt héten újra megfőztem. Természetesen ez már nagyon finom lett, s ritka esetek egyikében volt részünk: mind az utolsó falatig elfogyott!!!! Nem is említeném meg, melyik oldalról vettem a receptet, inkább már csak az általam elkészített verziót írom le.

Erdélyi rakott káposzta
Hozzávalók (4 személyre)

- 1 kg savanyú káposzta
- 70 dkg darált hús
- 5 dkg rizs
- 5-10 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg füstölt csípős kolbász
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy pohár tejföl
- só, bors, pirospaprika
- egy marék zsemlemorzsa

A káposztát feltesszük főni, annyi vízzel, amennyi ellepi.(kb. 50 perc alatt fő meg). Amíg fő a káposzta a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasszuk; erre a zsírra dobjuk a kockára vágott hagymát, amelyet üvegesre pirítunk, majd rádobjuk a darált húst. Ízlés szerint fűszerezzük; hozzáadjuk a paradicsomot és annyi vizet, hogy legyen kb 2-3 dl szaft is; a kolbászt felkarikázzuk, és mielőtt elzárnánk a húsos ragut beleszórjuk, átforgatjuk, majd levesszük a tűzről. A rizst félig megfőzzük.
A káposztát leszűrjük, felét a kizsírozott-zsemlemorzsázott tepsibe helyezzük, egyenletesen elterítjük rajt a a rizst, amire kerül a hús, majd végezetül a maradék káposztával befedjük. A tejfölt, 2-3 kanál olajjal egy-két kávéskanál pirospaprikával és kevés vízzel kikeverjük, majd a káposzta tetejére öntjük. A sütőt 200 fokra állítjuk, betoljuk a tepsit, kb fél óra múlva egy pár szelet kolbászt tehetünk a tetejére, visszatoljuk majd újabb 30 percet sütjük. Tejföllel, friss kenyérrel fogyasztjuk.

Fontos, hogy a húson legyen szaft, mert így nem lesz száraz a káposztánk. ( Ez első verzióval ez volt a gond. A recept ugyanis azt írta, hogy süssük le, a darált húst... nem szabad!!!)

Nincsenek megjegyzések: