2010. március 16., kedd

Édes savanyú sertéscsíkok, padlizsánlegyező

Mostanában nem nagyon volt időm, sajnos.:(  Elég régen van itt a tarsolyban, két megíratlan poszt, amit most gyorsan megírok. :) Köszönöm, kedves Szepy, hogy hiányoztam :) Remélem lesz több időm főzőcskézni:)
A 90 napos diétát időközben feladtam, 5 kiló mínusz után :) Majd ha kicsit jobb idő lesz, ismét rá veszem magam.

Gyuláéknál jártunk Dunakesziben vendégségben, ekkor még javában benne voltam a 90 napos bűvkörében :) Edit, egész nap sürgött-forgott a konyhában, hogy mind a kettőnknek megfelelő ízletes ételt varázsoljon vacsorára.:)

Mindkét receptet Edit tollából írom:

Édes-savanyú sertéscsík

Hozzávalók
Az én verzióm:
- Kb. fél kiló sertéscomb  
- sertéssült fűszerkeverék 
- 1 jó nagy fej vöröshagyma  
- kb.3 gerezd fokhagyma 
- 1 karcsú zöldpaprika (lehetőleg ne erős) 
- 1 pirospaprika 
- 1 ananászkonzerv  
-2-3 sárgarépa  
- ha van, egy kevés fejes káposzta 
- 25dkg gomba  
- +igazából bármilyen zöldség, amit szeretsz és pirítható
    Azzal kezdjük, hogy a húst egy kevés olajban elkevert fűszerkeverékben megforgatjuk, majd állni hagyjuk. Ha van idő, ez hamarabb is elvégezhető, minél tovább pácolódik annál jobb. Majd összevágjuk a zöldségeket, ki milyen formára akarja, igazából teljesen mindegy. Én személy szerint a hagymát és a káposztát kicsit nagyobb kockákra vágtam, a répát csíkokra, a paprikákat pedig kicsumáztam,;arccal a vágódeszkára tesszük, négybe vágjuk és ezeket a negyedeket vágom vékony csíkokra. Kevés olajon megpirítjuk a zöldségeket. Ha ezzel megvagyunk, félretesszük.

    Most jöhet a mártás. Így egyszerűbb, és szerintem finom is:
    - 4 ek. cukor
    - 2 ek. méz
    - 4 tk. szójaszósz  
    - 4 tk. borecet  
    - 2 tk. ecet
    - 4 ek. ketchup
    - só
    - 2 tk. liszt
    - ananászkonzerv (lével együtt)
      Ez az alap mennyiség, én fent felsorolt zöldségmennyiséghez ezt triplázzuk.
      Egy kevés olajon megpirítjuk a kis lisztecskét, de csak világos rántást készítsünk. Ezt kb. fél, egy dl vízzel felöntjük, és sorban hozzápakoljuk az összes többi hozzávalót. Közben megéri kóstolgatni! Az egészet összeforraljuk, és ha kész, akkor ráöntjük a zöldségekre és összekeverjük vele. 

      A húst forró olajban kisütjük, és a zöldséges-ananászos raguhoz keverjük, párolt rizzsel tálaljuk.

      Padlizsánlegyező

      Hozzávalók
       
      - 1 nagy padlizsán
      - póréhagyma
      - sárgaréparépa
      - paradicsom
      - fokhagyma
      - só
      - citromlé
      - oregánó, bors, bazsalikom

      A padlizsánt megmossuk, majd óvatosan vékony szeletekre bevágdossuk, a "fogója" irányába. Nagyon óvatosnak kell lenni, hogy a szeletek egyben maradjanak. Bekenjük sóval és citromlével a szeleteket, fél óra pihentetés után lemossuk róla, zúzott fokhagymával bőven bekenjük, majd a  vékonyra vágott zöldségekkel "töltjük". (Érdemes hústűvel rögzíteni a legyező szárnyait.)Kiolajozott tepsibe fektetjük, köré, kockára vágott krumplit, karikára szelt póréhagymát, és gyufaszál nagyságúra metélt sárgarépát helyezünk, melyet oregánóval, borssal, sóval lestyánnal fűszerezünk. Alufóliával lefedjük, fél órát így pároljuk, majd a fóliát levéve szép sült színűre sütjük.

      Nincsenek megjegyzések: