2011. június 7., kedd

Lecsós tarja

Ha lehetne kívánni, a malaccal kapcsolatban biztosan azt kívánnám, hogy az egész "egy tarja legyen". :) A tarja szerintem, egy könnyen és sokféleképpen elkészíthető  húsfajtáról lévén szó, az egyik kedvenc étel alapanyagom. Nagyon szeretjük a panír nélkül roston-, tepsiben-, kemencében sült húsokat, de egy nagy baj van velük, mégpedig az, hogy csak frissen melegen jók. Mikróban újramelegítve netán újrasütve nekem már nem a nem ehető kategóriát jelenti, ezért találtam ki a következő receptet.

Lecsós tarja

Hozzávalók:
- 5 vastag szelet tarja
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 2 közepes vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5-6 ek. mustár és ketchup
- só, bors, fokhagymapor

A mustárból, ketchupból, sóból, borsból és a fokhagymaporból páclét készítünk. A tarját kiklopfoljuk, a páccal egyenletesen bekenjük, ha van rá lehetőségünk egy éjszakára lefóliázva hűtőbe helyezzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, amikor a zsírja kisült, a kockákat egy kis tálba kiszedjük, félrerakjuk. A hússzeletek mindkét oldalát ebben a sült zsírban pirosra sütni. A hagymát, a paradicsomot, a paprikát egyforma kockákra vágjuk. A húsokat magas-falú öntöttvas edénybe helyezzük, hozzáadjuk a zöldségeket, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. A kisült szalonnakockákat forrás után adjuk hozzá. Fedő alatt kis lángon puhára és lecsós állagúra pároljuk.

Körethez:
- 1 kg újkrumpli
- 10 dkg vaj
- 2 dkg szárított zeller
- só

A krumplit "megkaparjuk" egyforma kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Vajat felmelegítjük, majd beledobjuk a sót és a zellerlevelet, majd hozzákeverjük a leöntött burgonyát, kicsit összeforgatjuk, a hús mellé tálaljuk.

Bármilyen nem markáns ízű saláta tökéletes hozzá.

Nincsenek megjegyzések: