2011. szeptember 22., csütörtök

Végre újra itt

Hosszú kihagyás után újra itt vagyok. Már az idejét sem tudom, mikor voltam itt utoljára, s arra még kevésbé emlékszem mit is főztem, s idő közben sajnos elromlott a fényképező gépem is, szóval csak telefonos képekkel tudok szolgálni. Remélem hamarosan újítok valami szép kis géppel. :) 
A nyár gyorsan elszaladt.... mint mindig. Teli élményekkel, sok nevetéssel, sok-sok új ismeretséggel. :) 
Sokat főztünk kint a szabadban: bográcsban főtt: marha, csirke, lapocka, hal, tészta, leves; megszámlálhatatlanul sokszor és sok helyen nyársaltunk (végre). S amit még megemlítenék: Nagyon sok helyen kajáltunk, étteremben.... az az igazság, hogy a melegben nem nagyon volt kedvem főzni és inkább elmentünk vacsizni egyet. :)

És most jöjjön az általam készített imádott csokitorta.Eddig készült 40-es és 9-es formátumban :)) A kilences számot Imola keresztlányom kapta, aki nagyon örült neki!

Csokitorta tőlem
Hozzávalók:
A piskótához
- 10 tojás
- 10 ek. liszt (6 sima, 4 rétes)
- 10 ek. cukor
- 1 sütőpor
- sütőpapír

A krémhez
- 1 cs Dr. Otker csokipuding
- 4 dl tej
- 5 kanál cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor (cicás)
- 5-7 dkg margarin
- házi baracklekvár

A díszítéshez
- kerek piskóta tallér
- pirosés zöld ételfesték
- citromlé
- porcukor

Kicsit bonyolultnak hangzik elsőre,de 1,5 óra alatt el lehet készülni. Viszont az elkészítés sorát jobb ha betartjuk.
1. A csokipudingot elkészítjük, majdnem a tasak hátulján lévő leírás szerint. (nem 5 hanem 4 dl tejből). Vízbe tesszük, kihűtjük. Amíg hűlik, elkészítjük a piskótát.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval verjük fel (külön edényben). A liszt felét és a sütőport beleszitáljuk a sárgájába, majd összekeverjük a fehérjével, ezután hozzáadjuk a maradék lisztet. 30x20 as tepsibe sütőpapírt teszünk, a masszát beleöntjük a tepsibe.A 180 C fokra előmelegített sütőbe helyezzük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját mert összeesik, majd 10 percenként tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e. Ha megsült deszkára tesszük hűlni. 
3. Hűlése közben a színezékből, citromléből és a porcukorból sűrű, éppen hogy folyó masszát gyártunk. A masszába forgatjuk a piskóta tallérokat, tányérra helyezzük szikkadni.
4. A kihűlt csokikrémet, a margarinnal kikeverjük (a margarint pici kockánként adagoljuk hozzá, mert ha egyszerre tesszük bele, akkor kiikrásodik). Hozzáadjuk a kakaóport, simára keverjük.(kicsit hűtőbe tesszük).
5. A kihűlt piskótát ketté vágjuk, megkenjük finoman baracklekvárral, majd a csokikrémmel, úgy, hogy maradjon a külső részére is.
Mikor megkentük a külső részt is csokival, reszelünk rá egy kevés csokit, bár ez elhagyható és a színes korongokkal díszítjük.

A formáját még az előtt meg kell formázni mielőtt kettévágnánk. A formát arra a tálra, tálcára kell helyezni, amin átadjuk az ünnepeltnek.