2011. április 14., csütörtök

Medvehagymás tócsni

Kedves munkatársam, nagyon szemfüles volt, s az egyik oldalon rábukkant egy olyan hirdetésre, amiben medvehagymát kínált az egyik csajszi. Eldöntöttük, hogy felezzük a postaköltséget, s rendelünk egy kisebb mennyiséget. A csomag a mai napon meg is érkezett. Négy csomag leveleset és 8 tő medvehagymát rendeltem, abban a reményben, hogy talán megfogja, s egyszercsak annyi lesz nekem is, mint a tenger. :)

Mindent feldolgoztam ma, mert minél tovább áll, ugye annál jobban fonnyad. Készült, medvehagymás tócsni (tócsi, lapcsánka, lepcsánka... stb), medvehagymás-parmezános pesztó, darabolt-fagyasztott macihagyma.

A hétvégén Veszprémben volt az Utazás Kiállítás, ahol, kedves ismerősökkel is találkoztam, s ott javasolta, Mariann, hogy a tócsnit próbáljam ki. Megtettem, s nem bántam meg.

Itt megjegyezném, hogy ismét rá kellett, hogy jöjjek, hogy Veszprém az egy kis csoda, teljesen beleszerettem.:). Ha valaki arra jár, a Mackó cukrászdába térjen be, illetve ha egy kellemes helyen szeretne sörözni, keresse meg a Vár tövében az Elefánt nevezetű kiülős helyet, s igyon egy Staropramen-t, s ha megéhezik, keresse fel a Dédapám vendéglője nevezetű kis éttermet.

Medvehagymás-tócsni:

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 kg krumpli
- 1 fej hagyma
- 2 db tojás
- 10-15 levél medvehagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, ételízesítő
- liszt

- olaj a sütéshez

A krumplit meghámozzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk s a nagylyukú reszelőn lereszeljük, jól megsózzuk, megborsozzuk, beleütjük a két friss tojást, majd hozzáadjuk a csíkokra, kockákra felvágott medvehagymát. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen folyós, olyan legyen, mint a gofritészta. Forró olajba kanállal kis halmokat rakunk, elegyengejtük, kb. fél centi vastagra, majd ezek után mindkét oldalát pirosra sütjük. Fokagymás vagy natúr tejföllel tálaljuk.

Medvehagymás-parmezános "pesztó"

Hozzávalók:

- 50-60 levél medvehagyma
- 1 ek. só
- 1 dl olaj
- 2 ek. parmezán

A medvehagyma leveleket megmossuk, felaprítjuk, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd botmixerrel pürét készítünk belőle. A parmezánt a pürével jól elkeverjük, egy kis üvegbe helyezzük, s kb fél centi olajat öntünk a tetejére. Pár hétig eláll. (Ideális: tésztákhoz, levesekhez, salátákhoz)

A maradékot felaprítottak, külön bezacskóztam, s a fagyasztóba tettem, téli időszakra. :)


2011. április 7., csütörtök

"Piros. Fehér. Piros-fehér-zöld"

Éppen a jól megérdemelt szabadságomat töltöm :)))) Mivel egy nőnek gondolnia kell a jövőre, ezért már most hozzáfogtam a Húsvéti nagytakarításhoz, ugyanis sem jövőhéten sem a hét végén nem leszek itthon. (Ablaktisztítás, függönymosás, takarítás, mosás, törölgetés) S mivel ez még nem volt elég természetesen főztem is:). Készült egy kis frankfurti levest, és "tárcsás húst" (Zöldséges csirkemell). Desszertnek készült egy egyszerű pohárkrém; tudom nem én találtam fel a kanálban a mélyedést, de szerintem érdemes egy pár szóban megemlíteni. Az egész napomat megkoronáztam még egy kis varrással :) Jön a nyuszi, s készülnek a kézzel készült kedvességek.

Epres pohárkrém

Hozzávalók 3 személyre

- 20 dkg eper
- 2 dl tejszín
- 5 kanál cukor
- színes cukorka

Az epret apróra daraboljuk, összekeverjük 3 evőkanál cukorral, majd serpenyőben elkezdjük melegíteni. Mikor már majdnem lekvárrá válik, levesszük a tűzről, kihűtjük. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük (ez elég sok időt vesz igénybe). Majd a kihűlt epret és a tejszínt egy mutatós pohárban egymásra rétegezzük, friss eperrel és a színes cukorkákkal díszítjük, kevés hűtés után azonnal fogyaszthatjuk is!

Már elég régóta főzőcskézem, de még mindig vannak olyan jól bevált receptek, mint például a frankfurti leves is, hogy telefonos segítségre szorulok :) Az ember elfelejti, hogy rántás, vagy habarás, és mint tudom a családom nem mindig a neten fellelhető receptek alapján készíti az étkeket.

Frankfurti -leves

Hozzávalók 4 személyre

- 40 dkg kelkáposzta
- 2 kisebb krumpli
- 2 dl tejföl
- 3 db jó minőségű virsli
- 1 ek. mustár
- 2 ek. liszt
- köménymag
- só, bors, ételízesítő

A kelkáposztát és a krumplit is vékony csíkokra vágjuk, köménymaggal és sóval feltesszük főni. A lisztből, tejfölből és a mustárból habarást készítünk. Amikor a káposzta már nem roppan hozzáadjuk a habarást, és a felkarikázott virslit. Összefőzzük és ha szükséges utóízesítjük.
Ennyire egyszerű, s nagyon finom :)

A szabadságom másnapját sajtos-tojásos leves és krumplis tészta főzésével töltöttem, s levezetés képen muskátli balkonba ültetésévél. Szóval úgy érzem elég sokszínű volt ez a két nap :)  :)

2011. április 5., kedd

1/3; 1/3; 1/3

Az érdekes cím, egy nem win-win sztorit takar...:) Szóval egy sikeres, egy kevésbé sikeres és egy igen rossz étel készült a mai napon... :)

Kezdem a sikeres leírásával: A hétvégén Anyának kuktáskodtam (paníroztam a húst, illetve elkészítettem a törtkrumpli). A receptet a Hugom elmondása alapján Anya találta ki. Nagyon, finom lett a végeredmény, s ma úgy gondoltam, hogy újra elkészítem.

A buszon hazafelé, fejben összeraktam a mai menüt... meg kell valljam, hogy a sok-sok elképzelésből igazán csak egy sikerült úgy, ahogy szerettem volna.

Baconos-göngyölt hús

Hozzávalók 3 személyre

- 1 kg karaj
- 10 dkg bacon
- 1,5 fej hagyma
- 5 dkg sajt
- só, bors

+ A panír elkészítéséhez szükséges anyagok
(tojás, liszt, zsemlemorzsa, szezámmag)
+ olaj a sütéshez.

A karajt egyforma szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, majd besózzuk és állni hagyjuk. A hagymát, megpucoljuk, karikára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, 1 dl vízzel felöntjük, elpároljuk róla, majd kihűtjük. A hússzeletre helyezzük a bacon szeletet a hagymát egy 2cm-es vékony szelet sajtot; majd amikor mindent beletettünk feltekerjük, hústűvel vagy egyszerűen fogpiszkálóval rögzítjük a két végét. Bepanírozzuk, majd, aranybarnára sütjük.

Annyi újítást vittem bele, hogy a hűtőben találtam egy félig fonnyadt paprikát, s azt is a hagyma mellé aprítottam.

Nagyon finom tört- és sültkrumplival is. Savanyúság és saláta is illik mellé. Ez esetben Szarvasi mozzarella olívabogyóval került az asztalra.

A maradék tojásból és zsemlemorzsából készíthetünk sajtos golyót, úgy, hogy annyi reszelt-sajtot adunk maradékunkhoz, hogy kemény, de mégis gyúrható golyót tudjunk nedves kézzel formázni. (olajban kisütjük).

Újra megpórbálkoztam a sóskafőzelékkel, ugyanis a hétvégén Z. anyukájától hallottam egy sokadik fajta elkészítési módot. Természetesen nem lett olyan, mint amilyet szerettem volna.... miért nem lepődök meg?

Sőt, ha már itt tartunk készítettem, egy zöldségkrémlevest-kakukkfűvel, de egy rossz mozdulattal, édes növényi tejszínnel öntöttem fel a levesem, szóval ő "máshol" landolt. :). Legközelebb jobban figyelek>oO<