2010. augusztus 26., csütörtök

Majdnem göngyölt karaj

Tőlem megszokott módon az agyam egész nap azon járattam, hogy mi kerüljön az esti terített asztalra. A fagyasztóban valamelyik nap láttam egy kis csomag karajt, amit nem nagyon lehet felhasználni, mint főételt, csak akkor, ha dúsítjuk valamivel; innen jött az ötlet, hogy göngyölt karajt fogok készíteni. 

Amint munkából hazaértem, benéztem a fagyasztóba és az első, ami a kezembe akadt, az egy jó adag csirkemell volt, ezért inkább ezt vettem ki. 

Miközben olvadt a hús, feldobtam főni egy kis felesborsó levest, füstölt-kolbásszal. Sajnos erről nem készült kép, de a recept a következő:

Sárgaborsó leves, füstölt kolbásszal

Hozzávalók

- 25 dkg sárgaborsó
- 1 db sárgarépa
- 2 közepes krumpli
- 1 db vékony szál gyökér
- 5 dkg liszt
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 15 cm-es kolbászdarab
- só, bors, ételízesítő

A sárgaborsót több léből megmossuk, majd négyszeres vízben só nélkül feltesszük főni; addig főzzük, amíg a felesborsó már mállik, ekkor összeturmixoljuk. A turmixolás után az összevágott zöldségeket és a kolbászt is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, puhára főzzük, majd fokhagymás rántással besűrűsítjük.

Pirított kenyérkockával lehet még gazdagabbá tenni a levest.

Csirkemell kenyérbundában

Hozzávalók

- 1 kg csirkemell
- 1,5 szelet kenyér, héjja nélkül
- 2 ek. szárított zellerlevél
- 1 db közepes hagyma
- olaj
- 2 ek. szezámmag
- fűszerkeverék, só.

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, fűszerezzük, kevés olajon forró serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. (félretesszük).
A kenyeret beáztatjuk vízbe, majd felhasználás előtt kinyomkodjuk; a zellerlevelet 2 evőkanál meleg vízbe áztatjuk. A kenyeret villával kikavarjuk, hozzáadjuk a zellerlevelet ( vizet felveszi, nem kell kinyomkodni), a durvára vágott hagymát, szezámmagot, egy kevés olajat. 
A csirkemellet jénaiba helyezzük, majd a tetejére kenjük a "kenyérmasszát". A 200 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük. 


Legközelebb a szezámmagot előre megpirítom, mert így nem lett olyan íze, mint amilyet vártam.


A csirkemell felét használtam fel csak, a másik felét meghagytam, amely mellé köretet készítettem.

Zöldbabos-zöldborsós köret

Hozzávalók

- 20 dkg zöldbab
- 10 dkg zöldborsó
- 1 dl tejföl
- 2 ek. keményítő
- "fűszeres só"

A zöldbabot abban a serpenyőben, amelyben a húst sütöttük megdinszteljük, felengedjük vízzel, majd a zöldborsót is hozzáadjuk, ízesítjük. A zöldségek puhulása után a tejfölt kikavarjuk 1 dl vízzel és a keményítővel, majd ráöntjük; annyi vizet adunk hozzá, hogy főzelék állagot kapjunk.

Az eredeti elképzelés helyett ezek készültek el (majdnem karaj, majdnem göngyölve). :)

2010. augusztus 25., szerda

A cukkini had mennyiségének csökkentése érdekében

Már a címben is írtam, hogy "had", azaz nem kevés cukkini, és patisszon fordult meg mostanság a konyhánkban. Anya nagyon sokat kapott, s így én is részesültem belőle. 

Egyik kedvenc zöldségfajtám, nagyon sokféle felhasználása ismert: rántva, töltve, pasztának, levesnek, köretnek, főételnek... sorolhatnám még estig. 



A hűtőmben találtam némi házi (bio) zöldséget, s jött az ötlet, hogy elkészítem a kedvenc köret-főételemet, nem tudom pontosan besorolni, ugyanis szeretjük hús mellé, tészta mellé, csak úgy magában, szóval azért ez a meghatározás. Mivel a párom képes egy egész paradicsomot megenni 5-6 szelet húsért, ezért gondoltam, hogy valami "tartalmasabbat" is alkotok mellé.

Cukkinis fűszeres csirkemell

Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell
- 1 db közepes cukkini
- 2 fej lilahagyma
- 3 dl tejszín
- kb 10 dkg liszt
- só, bors, fűszerek

A lisztet kis tálkába tesszük, a fűszerekkel összekavarjuk, majd a csíkokra vágott csirkemellet beleforgatjuk, s a kiolajozott tepsibe rakjuk. A hús tetejére karikázzuk a cukkinit, nyolcadoljuk a lilahagymákat, majd nyakonöntjük a tejszínnel. 200 fokon 30 percig fólia alatt pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

A köreten sokáig gondolkodtam, s végül is a rizs mellett döntöttem. Paradicsomsalátát ajánlok hozzá. 

Egy a fűszereket gyártó-csomagoló cégnek estem áldozatául: az egyik nagyáruház polcáról lemeltem egy "fűszersó"-t, amely tartalmaz oregánót, kakukkfüvet, majorannát, rozmaringot, sót. Véleményem szerint sikerült egy jó ízű, "majdnem" természetes egyveleget összerakniuk..igaz az ára egy kicsit borsos volt, de sok ételhez fel tudom használni, és elég nagy kiszerelésben árusítják.

Cukkini köret

Hozzávalók:

- 1 közepes cukkini
- 1 közepes patisszon
- 2 db nagy sárgarépa
- 2 fej lilahagyma
- 2 db húsos paprika
- 2-3 db paradicsom
- szójaszósz
- chili szósz
- só

A cukkinit, paprikát felkarikázzuk, a patisszont paradicsomot kis kockákra vágjuk, a sárgarépát gyufa méretűre aprítjuk, s a lilahagymát nyolcadokba vágjuk. Ha készen vagyunk az előkészítési munkálatokkal , felforrósítunk egy nagy serpenyőt, (wok lenne a legjobb), amelyben kevés olajat hevítünk, majd a puhulási sorrendben belerakjuk a hozzávalókat ( répa-hagyma-paprika-cukkini-paradicsom). Amikor még épp roppannak a zöldségek szójaszósszal és chilivel ízlés szerint megöntözzük, ha szükség van rá sóval utóízesítünk.

2010. augusztus 24., kedd

Dani Napja

Sikeresen lezajlott 2010. augusztus 14-én a Dani Napja. Inkább magyarul írom, mert angolul valahogyan nem áll a számra... remélem legközelebb a Magyarországon élők anyanyelvén szólalnak meg a plakátok! - ez az én véleményem, s bocsánat, ha ezzel bárkit is megbántok, de próbálom az élet minden terén a szép magyar anyanyelvet előnybe helyezni és használni.

Remélem legközelebbi program, nem egy "beteg" megsegítéséről, hanem egy Buli alkalmából fog készülni. (ez alatt azt értem, hogy remélem nem lesz beteg senki)


A már említett napot a szervezők azért hozták létre, hogy a szerencsétlen egyszerű biciklibalesetet szenvedett Cseh Dani gyógykezelését elősegítsék. 


Sajnos, mint aktív szervező nem tudtam a munkálatokban részt venni, mert egy nagyon jeles eseményre készültem :) Drága Judit barátnőm, a házasság szent kötelékébe lépett ezen a napon, hozzá voltam hivatalos, már a kora délutáni óráktól, s mint tudjuk egy nőnek nem elég 20 perc, hogy elkészüljön. Mivel az a délelőttöm nagy része eltelt a megfelelő ruha kiválasztásával, a hajkorona megalkotásával, kevés smink arcra felvitelével, nem tudtam még a programok helyszínére sem kimenni. Természetesen a barátnőm lagziját nem szerettem volna kihagyni! (hátha meggondolja magát, s el kell menekíteni  :)))) ).

A lakodalomból, a remek vacsora, és egy-két tánc után elindultunk haza, hogy itt-is és ott-is legyünk egy kicsit. (Kedves Jucusom, köszönöm, a megértésed) Éjfél körül érkeztünk meg a lagziból, a párommal. Még akkor is olyan tömeg fogadott bennünket, hogy első pillanatra el sem hittem, hogy "itthon" vagyok :) Mindenki táncolt, tombolát készített elő, ismerősökkel beszélgetett, ki már csak pihent a hosszú nap gyötrelmei után egy padon :). 

A büfé sátorból értesültem, hogy egész nap rengetegen voltak, nem csak Kengyeliek, hanem a környező településről idelátogatott segíteni és szórakozni vágyó vendégek. (például Keresztanyámék is itt voltak Kunszentmártonból)

Délre elkészültek a finom bográcsos étkek, melyeket a fellépő vendégek kaptak "fizetségül" illetve a kilátogatott emberek vásárolhattak meg. Reggel 7-től este 11-ig sütötték megállás nélkül a palacsintát, és hurkát és kolbászt. Minden elfogyott, a minden szó alatt tényleg mindent kell érteni, mikor én odaértem, az "italos" sátorban már csak pálinka volt, az is csak egy fajta, s az is elfogyott hamar :) 

A programok egész nap folytak, sajnos saját szemmel nem láttam, csak a legelejét és a legvégét. :)

Programok a teljesség igénye nélkül:

Reggel motoros felvonulás köszöntötte a kengyeli lakosokat. Ezúton is az ötletért és a megvalósításért  köszönetet szeretnék mondani Lengyelné Katinak. Nádudvari Ricsit is szeretném kiemelni, azért mert ő is sokat segített abban, hogy létrejöhessen a felvonulás! Reméljük ez csak a kezdet, s a jövőben lesz több motoros felvonulás, esetleg találkozó. ---Nagyon sok "néző" várta a szebbnél-szebb gépszörnyeket, hogy mikor dübörögnek el mellettük. Az emberek általában félnek a motoroktól (motorosoktól), de itt megmutatták, hogy a zord, bőrszerkós öltözék mögött igazi segítő szándék van. 

A felvonulás a parkban ért véget, ahol lepihentek a vasparipák egy időre, addig amíg egyik kedves barátunk "Pala" (Palatinus Attila) elkápráztatta a helyieket egy kis streetfigter show-val!

Mint motoros nagyon örültem, hogy a bemutató mindenkinek tetszett. Attila, a kisfiával is bemutatózott, aki nyolc éves.. :) Sok gyerkőc nagy örömére. :) Köszönjük Attila.

Ezután sajnos el kellett mennem öltözködni, de biztos forrásból tudom a többi hírt. :)

A motoros bemutatók után mindenki kiment Ofi majorba, ahol az egész rendezvény lezajlott. 

Fellépők közt szerepelt, a kengyeli Dalma Dance Club műsora, Őszirózsa Nyugdíjas Klub nótapercei, a helyi Néptánccsoport fellépése, hastánc bemutató, magyar-nóták(több előadótól), Modern táncok, tombolahúzás - több ízben-.

A képeket a www.nagyszilard.com-ról mentettem le. (A kollázst én készítettem.)

Az este fénypontjai az amatőr zenekarok, előadók voltak. Érkezett Martfűről fellépő, és persze a helyi Gitt1lett elnevezésű rockbanda is színvonalas műsort adott. (Köszönjük)

A fellépők előadásai alatt nagyon sok egyéb program várta az érdeklődőket: sárkányrepülőzés, "Kengyel Airsoft " klub bemutatója, lovagoltatás, egész napos íjászkodási lehetőség (Köszönjük Szabó Jósti) A faluból Ofi-ba kiszállításról a HINTÓ-TAXI gondoskodott, a falu utcáin bárki "leinthette" őket. (ingyenes szolgáltatás).

Gratulálok a szervezőknek, a résztvevőknek, és mindenkinek aki valamilyen szinten részt vett, hogy ez a nap sikeres legyen. :)



Szeretném a saját véleményemet és tapasztalataimat leírni, e nappal kapcsolatban.

Még csak elméleti síkon mozgott a rendezvény, de már a rosszindulatú, emberek rögtön a kampány szelét látták benne. A véleményem, az, hogy aki jól akarta érezni magát mindenféle politikai nézet nélkül jól érezte magát, az egész napos programok közepette.

Másik dolog a piszkos anyagiak... igen tudja mindenki, hogy nem csak egy beteg gyermek van kis községünkben, de ez egy civil kezdeményezésből indult jótékonysági nap volt. Ne várja senki, hogy alapítványt hozzanak létre, ugyanis, ha a Polgármesteri Hivatalnak a szervezésében lett volna, akkor lenne elvárható, hogy alapítvány jöjjön létre, magán emberek, magán portán, saját áramból, vízből. biztosították a feltételeket... stb. Ezt mindenki tudta. (Köszönet: a Turcsányi családnak, a hely, az áram és a víz biztosításáért, a Márton családnak a gondolatok megvalósításáért, a Lengyel családnak a BÜFÉ létrehozásáért) - természetesen mindhárom család nem csak ezeket a feladatokat látta el, hanem mindent amit az idő és a helyzet elébük gördített-.

Köszönet, azoknak, akik a színpadot, a sátrakat felállították, majd lebontották, illetve terepet rendeztek,  hagymát pucoltak és munkájukkal bármilyen módon segítettek.( Tibcsi, (Dani bátyja) Ricsi, Bogi, Gyuri, Adorján, Bálint,Szabolcs, Gabi, Sanyi, Jósti, Péterke)

Még egy megjegyezni való, a család tagjai egy szóval, soha senkinek nem panaszkodtak, hogy nekik a bejárás, egyéb kiadások mennyibe kerülnek, tehát nem ők kérték és nem ők kuncsorogtak pénzért. (!).

Nagyon örömmel, tölt el, hogy Danci, jobban van...:) Küzdött, küzd és küzdeni fog, s hiszem, hogy a sok ember, aki miatta ment ki erre a remek napra mind vele voltak, vannak és lesznek. (Hajrá Danci)

Rehabilitációja sikeresen elkezdődött Debrecenben. Dani, beszél, Queen-t énekel (jelzem tökéletesen tudja a szöveget), ír, járni tanul, mindenre és mindenkire emlékszik.... s már eszik is :)  

Mindenkinek az a legfontosabb, hogy minél hamarabb hazajöjjön, felépüljön, s élje tovább átlagos 15 éves gyerekek életét.


Itt fűzném hozzá, a picit hosszúra sikerült írásomhoz, hogy kérdezem én: ez a falu, aki összefogásból jelesre vizsgázott nem érdemel meg egy falunapot, amit rendszerváltás után 19 évvel sikerült először megszervezni 2009-ben??? Idén nem szervezik meg.... a Kengyelfutás is elmaradt... úgy érzem, hátrafele toporgunk, pedig, itt a példa, hogy összefogással közös cél érdekében, akár kevés (minimális) pénzből is lehet egy szuper napot alkotni, egy közös pihenésre, kikapcsolódásra, bulizásra.

Kengyelen végre van valamilyen szintű kulturális élet.... "Kunkorgó Néptánccsoport, Hagyományőrző Egyesület, Rock banda, Foltvarrás, Dalma Dance, Nyugdíjasok énekköre.... stb....amelyekre egy évben egyszer büszkék lehetnénk egy közös falunap keretében örülve egymásnak, de nem.... számomra ez érdekes...

(Bocsánat, hogy nem a megszokott írást olvashattátok, hamarosan jövök valami finom "főzőcskézni" valóval. )