2010. április 26., hétfő

Pár perc

Pár perc pihenő...:) Még a múlt héten készítettem ezt a finom vacsorát, amelyet most gyorsan bepötyögök. A Zúr is elfogyasztotta... olyannyira, hogy több hónapja ez az első finomság, amely mind egy szálig elfogyott és nem a kukában landolt...:) Rég nem tapasztaltam ilyet, bár jobban örülnék, ha minden így fogyna el. Vagy gondoltam egy másik okra is, hogy miért fogyott el... :D Mostanában nem főztem olyan sokat, mint eddig.... lehet megijedt a Zúr, hogy nem is fogok mostanában ilyesmit főzni. Persze ez csak feltevés :)

Balzsamecetes tarja, törtkrumplival


Hozzávalók:

- 80 dkg csont nélküli tarja
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl balzsamecet
- só, bors, kakukkfű, oregánó
- 1-2 ek. olaj + max. 1 dl a sütéshez



A tarját közepes kockákra szeljük, a fűszerekből, és a fokhagymából masszát készítünk. A fűszeres egyveleget, egyenletesen eloszlatjuk a húson. Keresünk egy megfelelő nagyságú tálat, amelybe belerakjuk a húst, a balzsamecetet és kevés olajat, pár órára hűtőbe toljuk. A hús pácolódása közben a krumplit meghámozzuk enyhén sós vízben feltesszük főni. A húst kivesszük, és forrósított serpenyőben minden oldalán "pörköt" képzünk, azután felöntjük,  2-2,5 dl vízzel, puhára pároljuk, majd amikor elég puha zsírjára sütjük. ( ne hideg vízzel öntsük fel, mert a hús, megkeményedik, és hiába főzzük, rágós marad.) 
A krumplit leszűrjük, tejföllel, margarinnal, ételízesítővel, és egy kanál mustárral összetörjük. (Kézi robotgéppel szoktam, de nem volt kedvem elővenni, így sima krumplinyomóval pépesített.)

Kovászos uborkával, friss retekkel tálaltam. Nagyon különleges ízt adott neki a balzsamecet, igaz tartottam tőle, de bejött.:)

2010. április 6., kedd

Helyzetjelentés

Nem is tudom, hogy sajnos vagy nem sajnos, de előreláthatólag csak június után tud rendes kerékvágásba visszakerülni az éltem. Egy nagyon szuper feladatot kell teljesítenem, amit önként és dalolva vállaltam, sokan teljesen el vannak képedve rajtam, hogy hogyan lehet annak örülni, hogy járhatom, az országot, jól elfáradhatok, s mindezt a saját hétvégéimen... :) Nekem nagyon tetszik, rengeteg emberrel ismerkedtem meg, s remélem a továbbiakban is sok kapcsolatot sikerül kialakítanom. 

Egy új projekt indult a munkahelyemen, még 2008 végén, mely 2010 év végéig tart. Ennek a remek "produkciónak" megismertetésére kért meg a főnökasszonyom, Anita :) Természetesen elfogadtam, amikor több közreműködő kollégával kitalálták, hogy a projektet be lehetne mutatni, a 2010-es Utazás Kiállításokon, az ország több pontján.. Már voltam, Budapesten, Debrecenben, a következő helyszín Szolnok, majd végül Veszprémben ér véget, a "túra". Ha valakinek felkeltette, az érdeklődését, hogy mi is lehet ez a dolog, akkor a www.jaszkunkapitanyoknyomaban.hu - n elolvasgathatja miről is van szó. 

Az elfoglaltságom másik oka, pedig a tanulás, ha minden igaz, akkor június 22-én fogok államvizsgázni, s erre kell, rengeteget tanulni. (közben közig.alapvizsgáztam is).

Szóval sajnos most a főzésre, annyira nem jut idő, hogy néha már szégyenlem is magam... viszont azzal nyugtatgatom a lelkem, hogy, ha majd boldog diplomatulajdonos leszek, akkor, majd sokkal több időm marad az egyik legszebb, és számomra legjobb kikapcsolódást nyújtó dologra, a főzőcskézésre. :).

Na a szómenés után következzen, pár kép, a tojásfámról, s a Mamám által készített süteményhadról. A recepteket is be fogom pötyögni...hamarosan. :) Addig is, beszéljenek a képek. :)



 Ezeket a barkákat, még tavaly hoztam az imádott Erdélyből. A tojások különleges technikával készültek :)

Piskóta, zserbó, almás-krémesek, tepertős pogácsa, sajtos-rúd.


Kedvenc-szeletek (mi lebbencsnek hívjuk), TV-szelet( még máz nélkül).
Duna-hullám, még a rózsaszín krém nélkül.

A főszakács, és a kiskuta :)

Mások nem sütkéreznek, ennyit egy lagzira.. :) Mamám beindult, s ami eszébe jutott, megsütötte. A Hugocskám sokat segített... főleg a krémes edényeket jól elnyalogatni. :)