2010. február 26., péntek

Pizza, szénhidrátnapra

Számomra a szénhidrát nap nem annyira felvillanyozó tény, mint nagyon sok embernek, aki csinálja ezt a "borzalmat" :). Szeretem, sőt a kelleténél jobban szeretem a tésztát, de tejföllel..sajttal...hússal... nem csak üres paradicsom szósszal. Az édességért nem rajongok..szóval marad a vajaskenyér hagymával verzió. Olvasgattam a blogokat, és Limaránál láttam egy egyszerű, gyors, és finom pizzatésztát. Este volt egy kis időm, és Zoli is rábólintott a pizzára. Természetesen nem az én verzióm keltette fel az érdeklődését. :)

A recepten nem változtattam semmi, tökéletes volt. A feltét is mindenki fantáziájára van bízva, két fajtát készítettem ugyanazzal a szósszal. Az anya féle pizza is nagyon finom, de annak a tésztájában van túró, és én azt nem ehettem ezen a napon, viszont a szósz, az tökéletes. 

Paradicsomos pizzaszósz:
- 1 kis doboz aranyfácán sűrített paradicsom
- 2 ek. pirosarany
- 4-5 ek. ketchup
- hagyma
- oregánó, majoranna
- só, bor (pici cukor)
- 1-1,5 dl víz

A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk, a majorannát, és az oregánót, pirítjuk kb. 3-4 percig, sűrű kevergetések mellett. Belekanalazzuk a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk, a pirosaranyat, ketchupot, sót, borsot, cukrot, majd a végén a vizet. Gyors kevergetés mellett kell mindezt végezni, különben, az egész főzőlapot tisztíthatjuk meg. Összeforraljuk, megkóstoljuk, ha kell ízesítünk még rajta.

Zolinak készített pizza:

- 30 dkg főtt bőrös karaj
- 1 doboz vörösbab (lé nélkül)
- hagyma
- sajt

Én pizzám, kicsit "szegényes" de finom volt így is:) : Pizzaszósz+ kevés hagyma.

2010. február 25., csütörtök

Göngyölt hús

Ez a recept is ugyanazon a borzalmas gyümölcs napon jutott az eszembe. Irénkétől (egyik kedvenc munkatársam) való ez a recept, amit én sikeresen átalakítottam, mert menet közben derült ki, hogy mi nincs itthon..(tojás, friss csirkemáj, petrezselyem...alig hiányzott valami :) ), de nem ijedtem meg, bevetettem minden képzelőerőmet, és ismét alkotásba fogtam.

Hozzávalók
- 1 kg comb vagy karaj
- 20-30 dkg száraz kenyér
- 2 doboz májkrém
- fokhagyma
- hagyma
- tejföl
- sajt
- majoranna, só, bors ételízesítő

A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, picit sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni. A kenyeret beáztatjuk langyos vízbe, majd jól kinyomkodjuk forrósított olajon aranybarnára pirítjuk. Ez a folyamat nem túl gyors, kis tűzön, lassan kell pirítani. Ha úgy gondoljuk, hogy már nincsen több türelmünk, a kis kockákra vágott hagymát is beletesszük és összeaprítjuk. Egy edényben kikeverjük a májkrémet, a fűszerekkel, és a pirított kenyérrel. A tölteléket annyi részre osszuk el, amennyi húsunk van. Mindegyikre halmozunk a masszából, feltekerjük, majd olajozott jénaiba pakoljuk. Ha az összes szelet húst megtöltöttünk és elhelyeztük a tálban nyakon öntjük, 1-1,5 dl vízzel, lefedjük, és puhulásig pároljuk.   


A tejfölt összekeverjük, reszelt sajttal, zúzott fokhagymával, és a már megpuhult húsokra öntjük, fedő nélkül pirosra sütjük. 

Köretként rizs illik szerintem a legjobban hozzá, de mivel előző nap tejberizs volt a vacsi, nem nagyon akartam Zolit terrorizálni, ezért két tányér, és húsklopfoló elmosás közben elővettem, a kincses mappámat, amiben általam kedvelt bloggerek receptjeit gyűjtöm, s fellapoztam a lehetőségeket. Elolvastam egy pár receptet, majd ez kerekedett belőle:

Tepertős-kiflik

Hozzávalók:

- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg  kenyérliszt (BL 80)
- 3 dkg élesztő
- 1 dl olaj
- 10 dkg reszelt töpörtő
- só, bors, fokhagyma granulátum
- 2,5 dl víz+ 1tk cukor
- lenmag

A liszteket elkeverjük a sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, lenmaggal, ezután hozzáadjuk, az olajat, a vizet, amiben felfuttatjuk az élesztőt. A pultom hagyjuk kelni egy órácskát. A tepertőt lereszeljük, elkeverjük, csípős őrölt paprikával, kevés sóval.

A tésztánkat kilenc darabra osztjuk, egyenként maximum fél centisre nyújtjuk, megkenjük a tepertő krémmel, kifli alakra feltekerjük. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.





Egy kis mosoly  még sosem ártott senkinek :)




Korhelyleves

Egész nap azon törtem a fejecském, mit ennék holnap... minden gyümölcs napon valami igazán ízes után vágyódom....grrrr.... ebben a diétában csak ez az egyetlen egy borzalom van... még a víz nap is kibírhatóbb, mint a gyümölcs... Szóval, a munkahelyemen egész nap csak a másnapi sajtszószos-sülthúsról, és a joghurttal, sajttal, sonkadarabokkal gazdagított salátámról ábrándoztam, amikor eszembe jutott, hogy van otthon savanyú káposzta, egy kis kiszáradt pick szalámi...tejföl... és igen, be is ugrott, a korhelyleves. (Igaz, light verzióban készült, de így is isteni lett.:)

Hozzávalók:

- 40-50 dkg savanyú káposzta
- 10 cm száraz szalámi
- 1 ek. liszt
- kis fej hagyma
- só, bors, paprika
- tejföl.
- babérlevél

A káposztát felaprítjuk, levével és egy szép darab babérlevéllel (még Pécsről kaptam), az összedarabolt szalámival és pici sóval feltesszük főni. Miközben a káposzta fő, nagyon halvány rántást készítünk, amibe beletesszük az összevágott hagymát is. A káposzta puhulása után, belecsurgatjuk a rántást, kb. egy evőkanál pirospaprikát hozzáadunk, és összeforraljuk. Tálaláskor, tejfölt kínálunk hozzá.

2010. február 22., hétfő

Vacsora Adritól

Az előző bejegyzésben látható tortát Adrienn barátnőm kapta születésnapjára, aki cserébe ezt a finom vacsorát főzte nekem. Az eredeti, pontos receptet sajnos nem tudom, én most csak kuktáskodtam, de az íze az utolérhetetlen volt. Adri nem nagyon szeret főzőcskézni, de ha egyszer belefog egy egyszerű zacskós tésztából olyan finom étek készül, hogy mindenki megnyalja az összes ujját.
A hozzávalók mennyiségére, és számára nem mernék megesküdni. (íz emlékezetetmet elővéve kb. ez a recept.) :))))

Hozzávalók

- 30 dkg darálthús
- 20 dkg orsótészta
- 2 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- pritaminpaprika
- sárgarépa
- paradicsom
- oregánó, bazsalikom
- só, bors
- pici olaj
- ketchup (ízlés szerint)

A tésztát sós vízben feltesszük főni, ezalatt, megpucoljuk és feldaraboljuk a hagymákat,  a sárgarépát karikázzuk, a pritaminpaprikát és a paradicsomot kockázzuk. A hagyma felét, barnulásig pirítjuk, majd rádobjuk az összeaprított fokhagymát,  levesszük a tűzről, kicsit félrerakjuk. A hagyma másik felét a darálthússal a fűszerekkel fedő alatt pároljuk, majd a felaprított zöldségeket is adjuk hozzá, pároljuk tovább, amikor a zöldség még roppan és a hús már pirosra sült kavarjuk bele a sült hagymás-fokhagymás egyveleget. Adjunk hozzá a ketchupot ízlés szerint, rottyantsuk össze. Az időközben leszűrt tésztával és sajttal tálaljuk.

Ajánlom, hogy aki ezt a finom vacsit elkészíti, ne legyen egyedül, a konyhában, hanem fogjon be valahol egy kuktát, és közben beszéljék ki magukat, mint ahogyan, mi is tettük. :)

2010. február 16., kedd

Egy nem túl átlagos torta

Tortát sütöttem, Adrinak, akit gimi óta a barátnőm. Mivel nem egy átlagos ember, meg ugye ismerem is jól...:) egy elég különleges, szülinapi tortát találtam ki neki. Szepynél olvastam, a tészta színezéséről, ami rögtön megnyerte a tetszésemet, mivel, pont volt itthon színezék meg is született a fejemben  ez a recept. Még karácsonyra vettem az ételfestéket, (több évi keresés után), hogy majd a mézeskalácsházakat, szép színes habbal fogjuk Eszterrel kidíszíteni, de időhiány miatt nem jutottunk addig el. 

Tudom sokak számára egészségtelen, és természetellenesnek hat, de egyszer egy évben megengedheti magának az ember. 

Figyelmeztetek mindenkit aki olvassa az oldalt, hogy olyan képek következnek, amelyek megzavarhatják a nyugalmat, és persze 12 éven aluli gyermekek, csakis anyukájuk kezét fogva nézhetik a következő képeket. :))))))

Erre a mondatra azért van szükség, mert aki eddig látta a képeket, rögtön azzal nyitott, hogy: "fúúúújjjj", miközben erre is igaz : "ronda, de finom".

Hozzávalók
- 10 tojás
- 10 ek. porcukor
- 10 ek. liszt
- 1 sütőpor
- 3 dkg vaníliapor + 2 ek. cukor
- 2,5 dl tej
- 2-3 dkg sütőmargarin
- sárgabarack lekvár
- zöld és piros ételfesték.
- szórócukor

Piskótát készítünk: A tíz tojást kettéválasztjuk, a sárgáját habosra verjük a tíz evőkanál porcukorra, a fehérjét, felverjük, majd óvatos mozdulatokkal (hogy a hab ne törjön nagyon), hozzáadjuk az átszitált sütőporos lisztet. 
Mikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk tetszőleges mennyiségben az ételfestéket, ezt is jól elkavarjuk.


Sütőpapírral bélelt jénaikba öntjük, 200 fokon sütjük, az első 20 percben nem nyitjuk ki a sütőajtót, mert a piskóta összeesik, a későbbiekben, teszteljük egy hústűvel, hogy megsült e rendesen.

Amikor megsült jénaiból kiborítjuk, papírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni.
Eközben, megfőzzük, a krémet: 3 dkg vaníliapudingot, 2,5 dl tejben. (Jó sűrű lesz.) A krémhez is hozzáadjuk az ételfestéket, ezt is kihűtjük. A zöld krémhez hűlés után kb 2-3 dkg sütőmargarint keverünk, hogy jobban kenhető legyen.

Hűlés után kettévágjuk, megkenjük vékonyan házi sárgabarack lekvárral, és a krémmel, majd ráborítjuk a tetejét, és egy fogpiszkáló segítségével, kirajzoljuk a kívánt formát; recés késsel vágjuk ki.
Már csak annyi a teendő, hogy az étcsokit, gőz fölött megolvasszuk egy evőkanál olajjal, és bevonjuk a tortánk tetejét. A csoki rákenése után halmozzunk "pöttyöket" a szórócukorból, rakjuk hideg helyre, s dermedés után fogyasztható is.

2010. február 15., hétfő

Csuszpajz, húskoronggal

Csuszpajz.... aki először hallja ezt a szót, rögtön visszakérdez, hogy :    " micsoda???", eddig minden esetben mosolyogva válaszoltam, hogy sárgarépa főzelék. Igaz utána néztem, hogy az eredeti jelentés, csak főzelék, de a mi családunk egy fajta főzeléket nevez így. Nagyon szeretem, főleg hidegen. 

A húskorongokhoz, csak annyit szólnék hozzá, hogy eredetileg fasírtnak készült volna, de nem volt kedvem, csupa olajszagúnak lenni, ezért választottam inkább a sütőben sütést... s ha már nem eredeti fasírt, akkor a receptet is máshogyan készítettem.

Hozzávalók a csuszpajzhoz

- 30 dkg répa
- 1 liter tej
- liszt+tej (habaráshoz)
- cukor

A répát sajtreszelőn lereszeljük, felöntjük a tejjel, megcukrozzuk, és feltesszük főni. Mikor a répa megpuhult, készítünk egy kis habarást, tejből és a lisztből, majd besűrítjük vele a főzeléket.

Hozzávalók a húskorongokhoz

- 50 dkg sertés darált hús
- 1 nagyobb hagyma
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- só, bors, köménymag
- mustár (jó sok)

Hozzávalókat összegyúrjuk, hagymát nagy kockára vágjuk, hozzáadjuk, sütőpapírra halmozzuk, kicsit meglapogatjuk, majd forró sütőbe toljuk; addig  sütjük, még eléri a szép piros színt.

Nekem hasonlított, egy finomabb hamburgerhús ízére. :)

2010. február 5., péntek

Tárkonyos csirkeragu leves

Eszterék síelni voltak Franciaországban, s hát gondoltam, hogy a hosszú út  és a franciák bagettjei után csak jól fog esni egy forró hazai leves. 
Szerintem ez az egyik legtöbbet változtatott receptem, ugyanis régen tejföllel, sok liszttel (hogy jó sűrű legyen), kevés zellerrel, borsóval készítettem; ma rengeteg zellerrel, ha Hugi is eszik belőle akkor borsó nélkül, tejszínnel, minimális keményítővel, és tárkonyecet hozzáadásával készül.

Hozzávalók

- 1 kg csirkeaprólék
- 3 dl tejszín
- zöldborsó
- zeller
- sárgarépa, zöldség
- krumpli
- gomba 
- tárkony
- zellerlevél
- citromlé
- tárkonyecet
- tárkony, só, bors
- 1 leveskocka
- 1-2 ek keményítő
- kis fej hagyma
- olaj

Az olajon megpirítjuk az összevágott hagymát, a húst, gombát (most ez kimaradt, mert nem találtam otthon), majd, egy pár perc elteltével rádobjuk a felkarikázott, kockázott zöldségeket. Sózzuk borsozzuk, majd felengedjük vízzel, amibe belerakjuk a leveskockát és a két dl tejszínt. Az összeaprított zellerlevelet és a szárított tárkony is hozzáadjuk, lassú tűzön puhára főzzük. A maradék tejszínt elkeverjük a keményítővel, és a forrásban lévő leveshez öntjük. Az ecettel, és a citromlével meglocsoljuk ízlés szerint.

Lehet csirkemellből is készíteni, de nálunk inkább ez vált be, a csirkemellet más ételekhez használjuk.

Borsos tokány

Ezt a receptet, olyan nagy mítoszok övezik, ezért, ahányszor a kezembe akadt , mindig átlapoztam rajta, mert ugye ezt csak a tapasztalt háziasszonyok tudják elkészíteni. Ahogy ez a gondolat átfutott az agyamon, gyorsan visszalapoztam, és átolvastam...s rögtön eldöntöttem, hogy elkészítem.

(a kép csapnivaló lett, bocsánat)

Hozzávalók

-1 kg sertés lapocka
- 20-25 dkg füstölt szalonna
- paradicsom, paprika
- hagyma
- őröltbors

Első lépésként a szalonnát apróra felkockázzuk, és abban az edényben amiben majd főzni szeretnénk, pirosra sütjük. A szalonna kockákat kiszedjük, kicsit félrerakjuk, a kisült zsírnak a felét elvesszük, a kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a húst. A hús fehéredése után, hozzáadjuk a frissen őrölt borsot sót, kevés vizet, és félig puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát. (én házi lecsót használtam). Főzzük, s amikor már majdnem elzárnánk, a szalonnakockákat beleöntjük, forralunk rajta és elzárjuk.
Köretként rizst vagy galuskát tálalunk, savanyúsággal.


Mivel a héten már volt egyszer rizs, ezért, a galuskakészítést választottam. Igaz ebben is volt hátsó szándék:), mert Edittől kaptam egy szuper galuskaszaggatót akartam kipróbálni,  mivel már kezdtem unni a meztelen csiga méretű nokedlit, amit deszkán késsel szaggattam. Nagyon jól szuperált a kis szerkezet, sok időt megspórolt, és szép pici galuskák lettek.

Madártej

Nagy kedvencem, az Anya által készített madártej. Most nagyon figyeltem, hogyan készült, a memóriámban is gyorsan rögzítettem. Mi liszt nélkül készítjük, szerintem így a legjobb. 
Próbálkozom, az egészségesebb étkezéssel (már amikor lehet és nem füstölt kolbásszal, friss kenyérrel, lilahagymával, paradicsommal várnak vacsorára) és amiből csak lehet elhagyom a lisztet, helyette keményítőt, levesekben burgonyát vagy tejszínt használok.

Hozzávalók

- 8 tojás
- 8 csapott evőkanál porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 liter tej

A tojásokat szétszedjük, egy-egy keverőtálba. A sárgájához, hozzáadjuk a cukrot, és habosra verjük. A fehérjéhez nem adunk semmit, és addig keverjük, amíg olyan kemény nem lesz, hogy a fejünk felé merjük emelni a keverőtálat. A tejet nagy edénybe töltjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, felforraljuk, és a finoman gyöngyöző tejbe szaggatjuk a habot; "megfőzzük" mindkét oldalát, tehát, óvatosan forgatni is kell. Miután az összes hab elfogyott jön az attrakció! A forrásban lévő tejből átkanalazunk a tojássárgájába, azért, mert ha csak így öntenénk bele azonnal kicsapódna a sárgája, és teljesen ehetetlenné válna. Miután hőkiegyenlítéssel készen vagyunk óvatosan beleöntjük a sárgáját a tejbe és éppen csak addig forraljuk, amíg "elkezd mozogni a teteje", ekkor azonnal elzárjuk. Kihűtjük és tálaljuk. 




Pont megfelelően krémes, édes, habos, szóval ez egy tökéletes recept.
Hűtőben nem érdemes sokáig tárolni, mert a tojás hamar romlik. 

A szakszavak (pl.: "amíg el kezd mozogni a teteje") használatával kapcsolatban,ha valaki nem érti, szívesen válaszolok a kérdésekre. ;)

Első sikeres kenyerem

Elérkezettnek láttam az időt, hogy végre kipróbáljam, a hallott és olvasott, jól bevált kenyérrecepteket.
Híve vagyok, a "készítsünk el mindent magunk" felkiáltásnak, s hát tessék.... itt a kenyér is. Képes voltam reggel hamarabb felkelni, bekavarni a tésztát, hogy estére munka után, a tészta megfelelő óra pihenése után ki tudjam sütni. 
Akik készítettek már kenyeret, s akik már csak rutinból dagasztanak be egy-két bonyolultabb veknit, azok valószínű csak mosolyognak ezen a nevetséges recepten, de kérem! Valahol el kell kezdeni, s kellett a sikerélmény, hogy később jobban beleáshassam magam, a pékeskedés rejtelmeibe.
Nagy inspirátorom Limara oldalát olvasgatva mindig elámulok egy-egy csodás kenyéren, amit készítettem recept azt pedig Dolce vita-nál olvastam, a mennyiségeken és a sütési módon változtattam csak.

(Zárójelben megjegyzem, ez a második kenyerem, ugyanis az első tésztáját fele-fele arányban készítettem, azaz fele BL80-ből, és fele teljes kiőrlésű rozslisztből. Kevés lett a víz, nem "fújódott fel" rendesen, ebből kifolyólag nem is sült meg szépen.... Jó sűrű "barna" kenyerem lett, amit frissen lehetett is fogyasztani, de másnap már nem vállalkozott rá senki:)))) ). Nem adtam fel, és meg is lett az eredmény.

Hozzávalók

(2,5 dl-es bögre)
- 2 bögre BL 80 Kenyérliszt
- 1 bögre langyos víz
- 1/3 tk. szárított élesztő
- 1-2 tk. só

A hozzávalókat, összekeverjük, egy nokedli állagú masszát kapunk, majd hagyjuk langyos helyen pihenni 12 órát. Az idő leteltével kicsit átdagasszuk, hajtogatjuk, kevés lisztet adunk hozzá, mert különben, nem nagyon lehet vele bánni. Jénaiba sütőpapírt vágunk, amire ráhelyezzük a formázott cipót, a jénai tetejét bevizezzük, rátesszük, majd 200 fokos sütőbe toljuk 10-12 percre, majd a tetőt levéve 180 fokon sütjük még 60 percig.

Ezekből az arányokból egy 450g-os cipó kerekedett.

A tésztát megvágtam három, helyen, de nem ott nyílt szét, hanem kicsit megrepedezett, de nekem nagyon ízlett így is. Opcionálisan adagolható hozzá olajos mag.


Tormás-tejszínes csirkemell

A mélyhűtőben, már csak a "vendégek részére" félretett adagok voltak meg, de mivel fehérje napom volt, kivettem egy jó nagy adag csirkemellet, aminek felét üveges szószban úsztattam meg (Uncle beans) a másik feléből készült a tormás verzió.  A tormáshoz, "maradékokat" használtam fel, a "nem dobunk kis semmit" szlogen életben tartása miatt. :)

Hozzávalók

- 60-70 dkg csirkemell
- 2 dl tejszín
- 3 ek. erős torma
- 4 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors,
- kevés olaj

A csirkemellet, vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forrósított olajban pirosra sütjük. Amíg sül a husi, összekeverjük, a szószt amiben szeretnénk sütni, ennek már csak a fantázia, és a hűtő tartalma szab határokat, ki mivel dúsítja. A tejszínt, a tojásokat, a tormát elkeverünk sóval, borssal, darabolt fokhagymával. A kisült csirkemellet, egy vékonyan kivajazott kerámiatálba helyezzük, erre ráöntjük a szószt, és kb. 40 percre 180-200 fokos sütőbe toljuk. Rizs körettel tálaljuk.

2010. február 4., csütörtök

Almás pároltkáposzta zöldségkörettel

Igen....zöldség-zöldséggel.. :) Ismételten belevágtam, már vagy két hete a 90 napos fogyókúra néven elhíresült őrületbe. Egyszer már sikerült magam megszabadítani egy pár kilótól, s most is szükségét éreztem elkezdeni, ugyanis hamarosan itt a tavasz...lekerülnek a nagykabátok, s hát nekem is kellemesebb, ha elégedett vagyok magammal. :) Ez a recept pont megfelelő keményítő napra, annyiszor megfogadtam már pedig, hogy csak sült krumplit eszek ezen a napon, de a kisördög ott bujkál és erre kényszerít..:) Ezt a káposztát Szabolcsi párolt-káposztaként olvastam valahol, úgy is jön hamarosan a szabolcsi töltött káposzta kipróbálása, gondoltam hozok egy kis keleti szelet...


Hozzávalók

Káposztához
- 1 kis fej lilakáposzta
- ízlés szerint cukor, só és ecet
- 1 nagyobb alma

Egy lábasban kb 1-2 evőkanál cukrot megkaramellizálunk, majd a vékony csíkokra vágott lilakáposztát rádobjuk és lassú tűzön addig pároljuk amíg össze nem esik, közben megsózzuk, ecetezzük. Amikor félig elkészült a káposzta, az almát megpucoljuk, szeletekre, majd kockákra vágjuk, és folytatjuk a fedő alatti párolást. Megfelelő ízesítés és puhaság után levesszük a tűzről, s melegen fogyasszuk.

Zöldségkörethez
- 1/2 padlizsán
- 1/4 zeller
- 1 nagy krumpli
- 1 kis fej hagyma

A krumplit felkockázzuk, kevés olajon átpirítjuk, közben hozzáadjuk a szintén kockára vágott megpucolt padlizsánt, és a csíkokra szelt zellert. Mikor minden oldalukat átdinszteltük adunk hozzá egy pohárnyi vizet, amit gyorsan elpárolunk, s eközben ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával és hozzáadjuk a hagymát is. Puhulás után addig pirítjuk, amíg a kedvünk tartja és forrón fogyasztjuk is